• Decretul Gelazian

  Decretul Gelazian

  Decretul Gelazian este un document destul de complex, pus sub numele a trei papi: Damasie I (366-384), Gelazie I (492-496) și Orimisad (514-523). Contine cinci parti:

  1. trateaza problematica dogmaticii crestine enumerand formulele dogmatice ortodoxe acceptate in comun acord de toate Bisericile; apoi enumera 28 de nume ale lui Isus dupa care prezinta purcederea Duhului Sfant de la Tatal Filioque (si de la Fiul).

  2. da lista lucrarilor considerate canonice de Biserici si care sunt regualm fidei, regula credintei pentru toti crestinii.

  3. contine o delcaratie despre cele trei scaune apostolice, Biserica Romei fondata pe sfantul Petru si sfintita prin martiriul sfintilor Petru si Paul; Biserica din Alexandrai fondata de sfantul evanghelist Marcu, discipol al sfantului Petru; Biserica din Antiohia fondata de sfantul Petru.

  4. o declaratie de recunoastere a conciliilor ecumenice care au stabilit bazele dogmaticii crestine si au condamnat ereziile timpului.

  5. o lista de scrieri apocrife, unele dintre ele daunatoare credintei crestine fiindca au fost scrise de eretici iscusiti care au pus ideile lor in carti scrise pe numele unor personaje de seama ale crestinismului antic, apostoli, Parinti ai Bisericii, etc. 


 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :