• Studenții de la programul de "Master Studii Religioase - Texte și Tradiții" găsesc aici cursul de azi, 2 aprilie 2020, orele 16.00-18.00, Politică și religie: "Politica religioasă a împăraților Teodosie al II-lea și Valentinian al II-lea". Aceștia au hotărât, în acord și la cererea lui Chiril al Alexandriei, convocarea unui conciliu ecumenic, al treilea din istoria Bisericii, la Efes, pentru a rezolva dificultatea stârnită de predica lui Nestorius al Cosntantinopolului. Acesta combate, în învățătura și în scrierile lui, titlul acordat Fecioarei Maria Thetotokos, adică Născătoare de Dumnezeu, preferând altele mai adecvate, în opinia lui: Anthropotokos, adică Născătoarea omului Isus, divinitatea lui având originea în Dumnezeu Tatăl, nicidecum dintr-o creatură, sau Christotokos, adică Născătoarea lui Cristos. Împărații vremii, Teodosie al II-lea și Valentinian al III-lea, precum și Papa Celestin I, merg pe mâna lui Chiril al Alexandriei, unul din marii sfinți ai Bisericii din sec. al V-lea, însă despre care istoricul francez din sec. al XVII-lea, Le Nain de Tillemeont, spune: "Cu siguranță Chiril este un mare sfânt, însă asta nu înseamnă că toate faptele lui au fost sfinte"; aspecte, documentate istoric, din viața acestui sfânt aflați vizionând filmul AGORA, vizionați triller-ul aici: https://www.imdb.com/video/vi290128921?playlistId=tt1186830&ref_=tt_ov_vi

  Vă rog, după ce ați parcurs acest material, să redactați într-o pagină, maxim două, câtea trăsături ale caracterelor principalelor personaje ale acestui conciliu, episcopi și împărați.


  votre commentaire
 • Catehismul Bisericii Catolice: despre creația omului.


  votre commentaire
 • Studenții de anul I, TAS & SR, găesc aici cursul de dogmatică, capitolul despre creația ex-nihilo, partea I (miercuri 25 martie) și partea a II-a (mierecuri, 01/04/2020);

  Temă pentru verificare:

  1. Vă rog să citiți textele indicate: din Biblie și din CBC

  2. Să scrieți, într-o pagină, principalele idei ale cursului

  3. Să citiți și documentul adăugat aici: http://lucyquebec.eklablog.com/crea-ia-omului-cbc-a184330178

  Gânduri bune.


  votre commentaire
 • Studenții din Anul II licență, TAS și SR, găsesc aici cursul din 31 martie 2020, dogmatică. Astăzi continuăm cu mariologia, partea a doua: Fecioara Maria în Noul Testament.

  Temă de verificare:

  1. Vă rog insistent să cititți textele biblice indicate în notele de curs;

  2. Să gândiți o întrebare cu privire la acestă temă și să mi-o transmiteți prin e-mail

  3. Să citiți cap. 8 din Lumen Gentium, text atașat în documentul de azi pentru a facilita munca voastră; vă rog să scrieți în câteva fraze ce ați înțeles din acest text, sau ce nu ați înțeles, sau care sunt termenii și expresiile mai puțin cunoscute ca să vi le explic.

  Gânduri bune și inmă senină în tot ce faceți.

   


  votre commentaire
 • Studenții de la programul de Master Studii Religioase - Texte & Tradiții - vor găsi aici cursul din ziua de 26 martie; este o prezentare, prin prisma politico-religioasă, a celui de-al doilea conciliu ecumenic din istoria Bisericii, ținut la Constantinopol, convocat de împăratul Teodosie cel Mare, în anul 381, pentru a regla o problemă dogmatică ivită odată cu predica eronată a lui Macedonius, patriarhul Constantinopolului, cu privire la divinitatea Duhului Sfânt. Teodosie cel Mare a rămas în istorie, în principal, cu două mari realizări pe plan politico-religios: 1) în 379-380 decretează creștinismul drept religia oficială a Imperiului; 2) convoacă și chiar ține să prezideze, prin delegații lui, al doilea conciliu ecumenic al Bisericii, pentru a regla două mari probleme: una dogmatică, statutul Duhului Sfânt în sânul dumnezeirii și schisma Bisericii din Antiohia, care se vede investită de doi episcopi rivali.

  Așadar vă invit să citiți acest material cu pixul în mână punctând lucrurile ce vi se par mai importante; doresc să citiți mai cu seamă discursul lui Grigorie de Nazianz și să evidențiați logica argumentării lui atunci când este silit să părăsească scaunul episcopal al Constantinopolulul și, în consecință, prezidența conciliului întrunit în orașul lui Constantin. Aș dori ca într-o pagină jumătate să rezumați principalele argumente ale oratorului și să mi le tirmiteți prin e-mail: studenti.universitate@gmail.com până luni, 30 martie. Vă stau la dispoziție în perioada orară a cursului, 16.00-18.00, pentru orice nelămurire și clarificare.

   


  votre commentaire
 • Găsiți aici prima parte a cursului despre Creație; diferite elemente introductive, prezentarea unor teorii din mitologiile și filosofiile păgâne precum și o sinteză a principalelor teorii cu privire la creație la care aderă oamenii astăzi, indiferent de cultura, religia sau condiția socială. În final vă învit să citiți cu atenție primele două capitole din Geneză și să faceți o lucrare de o pagină arătând în ce constau diferențele dintre cele două descrieri cu privire la actul creator.

  Deoarece nu am primit prea multe feed-back-uri pentru cursul de săptămâna trecută vă invit cu insistență măcar acuma să realizați această lucrare; ar fi păcat să pierdem chiar de tot contactul unii cu alții; dacă considerați lucru ușor de făcut și accesibil vouă sau majorității, ne putem organiza și pentru un curs video online: chat, whatsApp, skype, youtube... sau alte formule la îndemâna voastră până ce ne vom revedea față către față, cu ajutorul Domnului.


  votre commentaire
 • Cursul de mariologie, din data de 24 martie, 2020; aștept reacțiile voastre; îmi doresc tare să putem reacționa, să nu pierdem contactul chiar de tot pe această perioadă; cu bine.


  votre commentaire
 • Conciliul de la Niceea I & Politica bisericească a împăratului Constantin:

  1. studenții sunt invitați să parcurgă materialul despre cezaropapism și acest material, insistând în particular asupra discursurilor împăratului cu ocazia conciliului de la Niceea I (325);

  2. vă invit să redactați o mică lucrare de sinteză, o pagină jumătate, maxim două, pentru a mă asigura că ați parcurs materia, și să-mi trimiteți lucrările pe adresa de e-mail: studenti.universitate@gmail.com până sâmbătă, 21 martie, orle 18.00 inclusiv;

  3. veți primi asemenea mici lucrări de făcut o dată la două săptămâni, până ce situația se va remedia și vom putea reveni în clase, față către față; 

  4. în rest vă stau la dispoziție în perioada cursului, joi între orele 16.00 - 18.00, pentru discuții, fie pe facebook, fie pe e-mail, fie pe blog, unde aveți posibilitatea să scrieți comentarii.


  votre commentaire
 • Aici găsiți subiectele pentru referatele de sfârșit de semestru; alegeți unul din ele și mi-l faceți cunoscut prin e-mail; biblioteca e deschisă, puteți merge în cursul dimineții;

  Gânduri bune în toate, până la revederea față către față.


  votre commentaire
 • Găsiți aici notele cursului de dogmatică ce ar fi trebuit să-l prezint în clasă în data de 18 martie; vă invit așadar să le parcurgeți și să întocmiți acel rezumat pe care vi-l cer; până ne vom revedea față către față, o să vă propun câte un referat de o pagină la fiecare 2 săptămâni pentru a mă asigura că ați parcurs materia postată și va conta 50% din nota finală.


  votre commentaire  Suivre le flux RSS des articles
  Suivre le flux RSS des commentaires